Press "Enter" to skip to content

Gulvafslibning eller gulvafhøvling – hvad er egentlig forskellen?

Har du et trægulv, der skal sættes i stand, så er du med garanti stødt på ordene “gulvafslibning” og “gulvafhøvling,” men ved du egentlig, hvad forskellen er? Er der overhovedet en forskel, eller er det bare to sider af samme sag?

Åh ja. Hvis man ikke selv er håndværker, så kan det være svært at hitte rede i de mange termer, man bliver bombarderet med, når man pludselig står overfor en større renovering. I dag tager vi et kig på gulvafhøvling vs. gulvafslibning – vi skal nemlig have klarlagt, om der reelt er en forskel.

En gulvafhøvling er – som navnet klar beskriver – en teknik, hvor man høvler gulvet. Høvlen er skarp, og den fjerner rask væk de øverste 3-4 millimeter af trægulvet, så det er en forholdsvis hård renoveringsmetode, som bruges, når der virkelig er pletter og ujævnheder, som skal fjernes. Afhøvling kan desuden ikke stå alene; den skal efterfølges af en gulvafslibning.

En gulvafslibning er  – og her beskriver ordet i sig selv det også meget godt – en teknik, hvor man sliber gulvet. Det er en mildere metode end afhøvlingen, og det er kun den øverste millimeter, der fjernes. Dermed bruges teknikken kun til milde istandsættelser, eller som afslutning på en afhøvling. En gulvafslibning efterlader brædder silkebløde og klar til efterbehandling.

Konklusion på spørgsmålet

Spørgsmålet i overskriften gik på, om en gulvafhøvling og en gulvafslibning er det samme. Med ovenstående i baghovedet kan vi konkludere, at det er det ikke

Har dit trægulv mange skader, er det ujævnt og skævt, eller sidder der lim- og malingrester på det, så har du brug for en gulvafhøvling – og denne skal efterfølges af en afslibning.

Er du bare træt af den eksisterende efterbehandling, og er det kun overfladiske skrammer og ridser, der skal fjernes, kan du nøjes med en gulvafslibning, så du efterfølgende kan give brædderne ny behandling.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.